Reiki is de stroom van krachtige levensenergie, om ons heen en in ons, die een eigen intelligentie heeft. Reiki herstelt de harmonie in jezelf, zowel op lichamelijk, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau, en bevordert zo het zelfgenezend vermogen. Vooraf is niet bekend op welk niveau het zal werken. In situaties waar lichamelijke genezing niet meer mogelijk is, is Reiki ondersteunend en liefdevol bij het proces van verwerken, van overgave en het verkrijgen van inzicht. Reiki-energie is altijd aanwezig in ieder mens en brengt je in een dieper contact met jezelf.

Reiki betekent letterlijk Universele Levensenergie en is aanwezig in alles wat leeft. Rond 1900 herontdekt de Japanse dr. Mikao Usui de toepassing van deze levensenergie. Hij heeft deze vorm van zelfheling de naam Reiki gegeven. Jarenlang is hij actief geweest als genezer en behandelaar. Op een zeker moment realiseert hij zich dat het onmogelijk is een ander te genezen. Wat wel kan, is iemand ondersteunen bij bewustwording als die persoon dat zelf wil en bereid is om eigen verantwoordelijkheid te nemen en te dragen.

Dr usui verdiepte zijn werkwijze door de mensen te leren zichzelf te behandelen en genezen. Hij gaf de mensen vanaf dat moment tevens Reiki leefregels mee als ondersteuning. Usui Shiki Ryoho is de manier van Reiki beoefenen die werd ontwikkeld door Dr. Mikao Usui en zijn lijnopvolgers dr. Chujiro Hayashi, mrs.Hawayo Takata en onze huidige grandmaster Phyllis Furumoto.

Mijn Reiki beoefening is begonnen in 1993 door de eerste graad Reiki te volgen bij Ton Driessen (een van de eerste Nederlandse Reikimasters opgeleid door Phyllis Furumoto). In 1997 ben ik na een intensieve individuele opleiding ingewijd tot Reikimaster door Yvonne Oosterholt (opgeleid door Ton Driessen).

Het activeren van Reiki via handoplegging is de basis van de beoefening. Bij het ontvangen van een Reikibehandeling lig je aangekleed op een tafel of je zit op een stoel. De handposities raken respectvol je lichaam, als een geleider voor de energie van Reiki, gedurende 20-60 minuten. De energie dringt door de kleren heen en gaat naar die plaatsen in het lichaam die dit het meest nodig hebben. Hierdoor wordt een natuurlijk helingsproces in gang gezet. Het is vooraf niet bekend wat je ervaring zal zijn. Reiki kan goed gecombineerd worden met andere benhandelmethoden en medicatie. Reiki kan iedereen leren, je hebt er geen aanleg of vooropleiding voor nodig. Als je anderen een Reikibehandeling geeft activeer je Reiki tevens in jezelf. Je geeft nooit teveel en je wordt niet moe, tenzij je in een verkrampte houding staat of zit.